Cum să te binedispui?

09:26

E perfect normal să ai anumite schimbări de dispoziție, din moment ce iei deciziile în funcție de raționament și emoții. Schimbările pot să apară în funcție de vârstă, hormoni, interacțiunile cu oamenii, schimbările meteorologice sau alimentație.

Fericirea nu este continuă, nici motivația și nici răbdarea. De aici pornește și întrebarea mea: Cum aș putea să fiu binedispusă chiar dacă ziua a început prost?


Îți spun cum consider fericirea: focul pe care trebuie sa îl întreții pentru a putea da și celorlalți fericire. Dacă ții fericirea pentru tine, nu te vei bucura de ea pentru prea multă vreme. E la fel ca împărțirea unei ciocolate vs. păstrarea și mâncarea ei pe ascuns.

Poți începe să te auto-binedispui conștient aplicând una din următoarele:

1. Fă curățenie sau ordine!

Da, te îndemn să muncești, să te miști pentru a nu sta pe loc. Ce rost are să contemplezi cu amărăciune prezentul? Mișcă-te, adună hârtiile de pe masă, șterge praful, aranjează cărțile! Fă orice benefic în casă! Mișcarea este mai sănătoasă decât pare. Corpul tău are nevoie de o perioadă de activitate pentru a înțelege că o notă mică sau o zi proastă nu e mare lucru. Preocuparea ta de a face curat îți va da un sentiment de sârguinciozitate și ordonare chiar și în „arhivele minții” tale.

2. Bea sau mănâncă ceva foarte bun, gustos!

Poți face un suc sănătos din orice ai în casă, un suc din portocale, poate shake dacă adaugi și banană sau doar o simplă limonadă îndulcită cu miere. Ai doar mere? Fă-ți repede compot de mere cu scorțișoară. 

Ai poftă de un desert delicios? Poate te atrage orezul cu lapte, cu gem de casă.
Ți-ai propus să încerci o nouă rețetă? Ce mai aștepți?

Gătitul îți va da din nou un sentiment de progres. Elementele benefice pot fi: stimularea creativității, distragerea gândurilor negative, sezația de înaintare și nu în ultimul rând, plăcerea gustului!

3. Prefă-te că ești binedispus!

Da, nu glumesc! Ascultă muzică, cântă, țopăie! Mișcarea îți va zgudui spiritul moleșit și îi va spune: „Hello! Corpul ăsta se poate simți bine și cu și fără tine. Mai bine te grăbești să îți revii, altfel pierzi distracția!”. Învață să nu accepți așa ușor o „zi moleșită” sau un „nu am chef astăzi”.

4. Analizează prezentul și gândește realist!

Contează mult mai mult să înțelegi prin ce treci decât să te grăbești să uiți motivul principal. Încearcă să îți dai seama ce a cauzat tristețea sau îngrijorarea de acum, caută până când simți că ai găsit o explicație logică. Ajungând până la acest punct, vei înțelege cum au decurs lucrurile până în prezent. 

Acum, fii responsabil de propria dispoziție! Ia atitudine, începe să lupți pentru a reveni cu picioarele pe pământ, fără a dramatiza.

5. Fii sociabil!

Încalță-te și ieși din casă! Fă-ți cumpărăturile săptămânale împreună cu o prietenă sau ieșiți doar pentru a vă plimba în parc. Începe să apreciezi locul în care ești stabilit: oamenii, copacii, clădirile, liniștea, animalele, pacea. O simplă discuție cu prietenii tăi te poate aduce cu picioarele pe pământ. 

Distragerea atenției de la proasta ta dispoziție te va face să realizezi că sentimentul de tristețe a fost ceva trecător.

Te întrebi dacă eu mă străduiesc să fiu binedispusă? Oho, și încă des! E responsabilitatea mea, nu a ta sau prietenilor ori a colegilor. Dispoziția mea este alegere proprie, desigur. Lista mea imaginară de „trudă” mă ajută să  ramân cu picioarele pe pământ, să trec peste, să încep și să încerc din nou.

Tu ce obișnuiești să faci pentru a te binedispune? Poți răspunde mai jos prin comentariu.

Ține minte, orice problemă are una sau mai multe soluții. Îndrăznește să aplici oricare dintre metodele enumerate mai sus sau altele care ți se potrivesc mai mult!

Te îmbrățișez!

You Might Also Like

0 comentarii